Rubiks kub, en världskänd leksak
De allra flesta har nog någon gång stött på en Rubiks kub. Förutom i hemmet så har den välkända kuben synts i filmer och på TV i många olika sammanhang. Till exempel så vann Simon Westlund Talang på TV4 år 2011 genom att underhålla publiken och domarna med supersnabba lösningar av kuben. Det är lustigt att tänka på att en färgglad liten kub kan vara så populär och känd över hela världen, men det kanske kan bero på att den i sin enkelhet trots allt erbjuder en så svår utmaning.
Hitta det rätta systemet
En Rubiks kub kan ha över 43 000 000 000 000 000 000 positioner, vilket delvis förklarar varför den kan kännas omöjlig att lösa. Det tog till och med självaste skaparen Ernõ Rubik över en månad att lyckas lösa den första gången. Knepet för att lyckas att lösa kuben är att inte hela tiden slumpmässigt vrida på dess delar utan att ha ett system.
Mitten rutorna i kuben är de enda som behåller samma position oavsett hur mycket man än vrider, därför kan det för vissa vara lättare att utgå från dem, det viktiga är dock att förstå relationen mellan de olika färgerna på kuben.
Införskaffa en Rubiks kub eller annan IQ-utmaning
Om man vill utmana sig själv med en Rubiks kub eller något annat tredimensionellt pussel så hittar man ett mycket stort utbud på Mastercubestore. Där finns originalkuber, speedcubes, Pyramix, Megaminx, Skewb samt många fler IQ-utmaningar. Man finner även tillbehör som kan vara bra att ha till exempel smörjmedel, kubhållare, kub tidtagare, tärningsväskor och klistermärken.
Utmaningarna behöver aldrig ta slut
När man hittat ett tredimensionellt pussel utefter egen smak så är det bara sätta igång att lösa det. Vill man utmana sig ytterligare så kan man ta tid eller räkna vridningarna som krävs innan man har löst det och skulle man tillslut känna att man inte kan bli snabbare eller lösa pusslet på färre drag så kan man helt enkelt köpa en ny variant.