En portabel kraftkälla med gamla anor
Våra hem är fulla med teknikprylar som behöver lite hjälp på traven för att göra det dom ska – det handlar så klart om batterier! Somliga hävdar att det första batteriet uppfanns redan för 2,000 år sedan av partherna i Bagdad. Även om det inte går att hitta bevis för att de faktiskt använde uppfinningen som batteri, eller någonting som skulle kunna ha drivits av detta batteri, har arkeologer funnit en behållare, försluten med asfalt, som innehöll en järnstång omgiven av en kopparcylinder. Fyller man behållaren med en sur vätska – som det fanns spår av i behållaren – alstrar detta urtidsbatteri motsvarande en halv volt.
Variationer i det oändliga
Vad som än avsågs med den urtida behållaren, var det först år 1800 som det elektriska batteriet uppfanns av Alessandro Volta. Sen dess har flera innovationer inom batterisfären, som laddningsbara- och litiumbatterier, revolutionerat tekniken och människans förhållande till den. Batterier finns i allt från bilar, som människan sitter i, till pacemakers, som sitter i människan. Hade det inte varit för de tekniska lösningar som batterier möjliggjort, hade vi aldrig upplevt de möjligheter mobiltelefoner och annan bärbar kommunikation skapat i modern tid. Utvecklingen är verkligen hisnande, från en enkel idé om en cell som lagrar energi vilken överförs till en annan komponent när de kommer i kontakt med varann, till tusentals variationer på samma idé.
Två huvudtyper
I grund och botten kan man dela in batterier i två huvudkategorier: primära och sekundära. Primära batterier är så kallade engångsbatterier, som produceras med en viss mängd energi och är obrukbara när den tagit slut. Den andra typen, sekundära, är de som i dagligt tal kallas laddningsbara. Inom dessa huvudkategorier finns sen olika kemiska system. För att lära sig mer om dessa olika typer och finna ett brett utbud av batterier för alla tänkbara ändamål gå till: https://batterionline.se/